Finansai ir investicijos COVID-19 akivaizdoje: ką daryti ir ko nedaryti

Prisipažinsiu, kad kai tik buvo paskelbtas karantinas Lietuvoje, smarkiai supanikavau. Netikėtai užplūdusi informacija iš žiniasklaidos, o gal net labiau iš draugų ekspertų, pradėjo mano galvoje piešti juodžiausius scenarijus.

Kas man padėjo atsitokėti? Tai, kad ir tie “baisiausi’ scenarijai, nebuvo jau tokie baisūs, jei juos įsivertini racionaliai, nes visi turi net vieną galimą išeitį.

Pasidalinsiu su jumis, kokių veiksmų ir sprendimų ėmiausi šiuo neramiu metu:

– Seku savo išlaidas. Tą dariau ir prieš šią krizę, o dabar sekti dar lengviau, nes kai kuriuos išlaidų eilutės išnyko arba smarkiai sumažėjo. Pavyzdžiui, kuras, pramogos, dovanos, maitinimas mokykloje, prailginta grupė (dukra pirmokė). Bet kurios išlaidos išaugo: vaikų priežiūrai (reikia dažniau auklės, nes dirbu ne namie) ir prekių iš maisto parduotuvių. Pastarosios kovo mėnesį buvo net 50% didesnės!!! O atsargų spintelėse ne itin ir daug…

– Atsisakiau visų nebūtinųjų pirkinių. Šių metų pradžioje dairiausi naujo automobilio ir svarsčiau atsinaujinti telefoną. Kol kas šiuos norus perkėliau į paskutines vietas prioritetų sąraše.

– Įsivertinau realiai kuriam laikui man užtektų santaupų, jei visiškai netekčiau pajamų. Apkarpius išlaidas, supratau, kad užtektų 6 mėnesiams ir tai nuramino. Aiškiai suvokiau, finansinės pagalvės svarbą, tad ateityje šį rezervą norėčiau turėti dar didesnį.

– Nepardavinėsiu nekilnojamo turto (investavimui). O jei rasčiau pirkėją už gerą kainą, tai parduočiau ir artimiausiu metu įsigyčiau kitą, juolab kad prognozuojamas NT kainų kritimas, tai, manau, rinkoje greitai gali pasirodyti variantų už patrauklias kainas. Didelių sumų grynais grynais nenorėčiau laikyti dėl infliacijos rizikos, nors kiek ta rizika yra reali irgi niekas nežino.

– Ilgalaikių finansinių investicijų, kuriuos skirtos pensijai ir vaikų mokslams, plano nekeičiau – toliau investuoju periodiškai.

– Investavimą per tarpusavio skolinimosi platformas (paskolų klubas, savy ir finbee) kol kas sumažinau. Šios platformos yra pakankamai jaunos ir dar nemačiusios krizės, tai bus įdomu stebėti kaip jas paveiks. Plius šiuo metu geriau savo periodinį investavimą nukreipti ten, kur ilguoju laikotarpiu galima uždirbti daugiau, pavyzdžiui į investicinius fondus, nepaisant to, kad jie dar greičiausiai kris žemyn. Investuojant periodiškai, tai ne priežastis atidėlioti ir laukti dugno.

– Investavimas į NT per sutelktinį finansavimą. Kol kas sustabdžiau, nes matau NT projektai stoja. Ta pati logika – manau geriau savo periodinį investavimą nukreipti ten, kur ilguoju laikotarpiu galima uždirbti daugiau, pavyzdžiui į investicinius fondus.

– Svarsčiau įsigyti aukso, bet jis būtų skirtas ne investavimui, o savo rezervo (santaupų) diversifikavimui. Kol kas šią idėją atmečiau, nes jei jau nuspręsčiau tai skirčiau iki 10% savo rezervo, o tai kažkur viena uncija/moneta, tai nežinočiau, kur ją reiktų dėti. Paslėpčiau, o paskui pati nerasčiau

Kaip dar planuoju išnaudoti šį laiką?

– Įgyti naujų įgūdžių, pagerinti senus, pagilinti savo profesines žinias (pvz investavimo, finansų analitikos) ir kompetencijas

– Permastyti verslo planą, užbaigti darbinius nebaigtus galus

– Pailsėti, išnaudoti sulėtėjusį tempą. Vien tai kad nebereikia vaikų vežioti į mokyklą ir darželius ir praktiškai nebevairuoju yra nerealus poilsis.

– Pasidžiaugti vaikais ir tai kad esame sveiki, pavalgę ir galiausiai laimingi šiame greitai besikeičiančiame pasaulyje

Ši situacija man savo kailiu leido patirti ir dar kartą įsitikinti:

– Kiek svarbu yra turėti finansinį rezervą. Nuo jo dydžio priklauso kaip ramiai išgyvensi krizes; – Kaip svarbu turėti ne vieną pajamų šaltinį; – Kaip svarbu mokėti greitai adaptuotis ir visur įžvelgti galimybės ir privalumus; – Kaip svarbu diversifikuoti investicijas ir gaunamas pajamas iš jų; – Kad krizes atveju praktiškai visos turto klasės patiria nuosmukį, net tas pats NT, todėl tai nėra 100% saugi investicija ir atspari krizėms, kaip kad dauguma įsivaizduoja.

O kaip pasikeitė jūsų išlaidos, pajamos, ką pastebite savo finansuose? Kokias pamokas išmoksite? Pasidalinkite.

Jei jus kažkas neramina ar turite klausimų susijusių su asmeniniais finansai ar investavimu, o gal jūsų pajamos sumažėjo ir ieškote papildomų pajamų, tuomet laukiu jūsų žinutės.

nemokami finansų ir investavimo patarimai

Prisiregistruok ir gauk naujienas bei naudingą turinį

AČIŪ!
PATIKRINKITE SAVO EL.PAŠTĄ!

AČIū!
Patikrinkite savo el.paštą!