Būsto paskola ir finansai. Trys ne pačios efektyviausios strategijos

Konsultuojant finansų ir būsto paskolų temomis, galėčiau išskirti tris tipus žmonių pagal tai, kaip jie tvarkosi su būsto paskola:

– Pirmieji, tai tie, kurie nenori turėti nieko bendro su bankais, vengia būsto paskolos kaip didžiausio blogio ir bando įsigyti būstą tik už nuosavas lėšas. To galimas ezultatas – daug įtampos dabartiniame gyvenime, ilgai užtrunka įsigijimas, o kai jau įsikeliama į būstą, dar ilgai tenka nepatogiai gyventi, nes trūksta lėšų renovacijai ar įsirengimui. Ai6ku negalioja tiems, kurie lengvai už nuosavas lėšas įsigytų ne vieną NT.

– Antrieji turi būsto paskolą, bet specialiai taupo, kad kuo greičiau grąžinti. Taigi, sutaupę ar gavę reikšmingesnę pinigų sumą, skubą į banką ‘gesinti’ kreditą. Tokio veiksmo pasekmės – finansinis nesaugumas dabartyje (ypač jei didžioji dalis santaupų vis atiduodama bankui), neuždirbtas pelnas investuojant savo laisvą kapitalą, o ne grąžinant bankui, nepasirūpinta savimi senatvėje.

– Tretieji turi būsto paskolą, ramiai su tuo gyvena ir nieko papildomai nedaro, t.y. gyvena šia diena (atostogos, automobiliai ir kiti daiktai arba teigia, kad investuoja į vaikus), tikisi, kad senatvėj nereiks daug pinigų, nes jau bus kreditas išmokėtas ir jiems bus visai ok gyventi iš 20-30% pajamų, o jei ir ne ok, tai vis tiek nieko daryti neapsimoka (karas, infliacija, politika, bankrotai, nesulauksiu tos pensijos, visata ar vaikai pasirūpins).

Taigi, kaip manot, kuri iš šių elgesio strategijų yra pati racionaliausia, arba kurį elgesio modelį atpažįstat savyje?

Deja, visi šie trys elgesio modeliai yra labiau emocionalūs, paremti vidinėmis nuostatomis nei racionalūs – paremti žiniomis apie asmeninius finansus ir investavimą.

Pirmas ir antras, panašūs tuo, kad čia vyrauja nuostatos, kad a) skolintis iš banko yra “blogis iš principo” (nes bobutė sakė, kad tik neturėk reikalų su bankais, vaikeli), b) tai nesaugu (gali atimti, areštuoti) c) daug kainuoja (daug sumokėsim palūkanų)

Jei tinkamai valdome savo finansus, esame pasiruošę palūkanų augimui, t.y. turime ilgalaikius saugius rezervus, kurie nenuvertėja ir nepatiria nuostolio per krizę, ir pakilus palūkanoms galime ramiai sudengti tą skirtumą, tuomet ir saugumo bėda neiškyla.

Dėl būsto paskolos kainos t.y. palūkanų, galiu pakomentuoti tik tiek kad, bent jau kol kas, arba paskutinius 10metų tai tikrai, būsto paskolos pinigai yra patys pigiausi rinkoje (~2%) ir jūs nesunkiai rastumėte rinkoje, kur investuoti savo lėšas su didesne grąža nei 2% ir be didelės papildomos rizikos.

Sakau nesunkiai rastumėte, jei domėtumėtės, ateitumėt pasikonsultuoti su asmeninių finansų specialistais, bet tai vėl kelia baimę ir nepasitikėjimą. O kol nežinau, ko nežinau, tol kaip ir ramu.

Na ir paskutinis trečias tipas, kai turi kreditą, bet gyvena šia diena, elgiasi taip, nes greičiausiai vėl gi trūksta žinių, patirties, o tai veda prie nepasitikėjimo rinka, produktais.

Ilgai užtrunka išvysti savo taupymo – investavimo raumenį, pakeisti nuostatas. Niekas nenori klysti ir prisidaryti klaidų, todėl ir vengia kažką keisti. Visa tai suprantama ir žmogiška. Tik klausimas, kur tai jus veda iš tiesų. Link racionalių, informuotų ar emocionalių sprendimų, paremtų klaidingomis nuostatomis. Tad ką renkatės?

nemokami finansų ir investavimo patarimai

Prisiregistruok ir gauk naujienas bei naudingą turinį

AČIŪ!
PATIKRINKITE SAVO EL.PAŠTĄ!

AČIū!
Patikrinkite savo el.paštą!