Kaip taupyti pinigus – sąmoningas išlaidų valdymas

Kaip taupyti

Kaip taupyti pinigus  –  sąmoningas išlaidų valdymas

Daugeliui iš mūsų kasdienis finansų valdymas kelia nemažai iššūkių, nes biudžetas nėra beribis ir vis iškylą klausimas, kaip gyventi, kad viskam užtektų ir kaip taupyti pinigus. Tai reiškia, kad turime daryti tam tikrus sprendimus dėl savo išlaidų. Dalis žmonių sąmoningų sprendimų nedaro ir gyvena kaip gaunasi, kita dalis labai atsakingai planuoja. Paieškotame kartu, koks galėtų būti viduriukas.

 

Kodėl kartais taip sunku taupyti pinigus

Jei sprendimai dėl pinigų būtų paprasti ir aiškūs, nebūtų taip sunku taupyti. Pasakytumėte sau: “Šį mėnesį dažniau gaminsiu namie”, ir mažiau išleistumėte už maisto pristatymą ir/ar valgymui ne namie. Tačiau sprendimai dėl pinigų iš tikrųjų taip neveikia: Elgsenos ekonomikos tyrimai rodo, kad emocijos ir pasąmoniniai įsitikinimais daro daugybę nematomų įtakų mūsų elgsenai su pinigais ir mūsų išlaidoms. .

Taigi, jei kada nors pasižadėjote sutaupyti pinigų ir ir jums nepavyko, sveikinu – jūs esate žmogus! Griežtesnis elgesys su savimi greičiausiai nepadės, nes elgesys su pinigais nėra pagrįstas tik logika ir racionaliais sprendimais.

Norintiems giliau suprasti savo elgseną su pinigais gali tekti geriau pažinti savo asmenines vertybes, suderinti jas su savo tikslais ir pasirinkimais kad taupymo sprendimai būtų lengvesni, geresni ir prasmingesni.

Štai kaip tai padaryti.

 

  1. Sudarykite svarbiausių vertybių sąrašą

Jūsų vertybės – tai pagrindiniai įsitikinimai, kurie jums yra svarbiausi . Kitaip tariant, jos yra jūsų svarbiausi prioritetai. Priimdami sunkius sprendimus, kur išleisti pinigus, galite jomis naudotis kaip kompasu, nurodančiu, kas iš tikrųjų svarbu, o kas ne, kam išleisti, o kam taupyti pinigus.

Taigi pirmasis žingsnis – šiek tiek pagalvoti, kokios yra jūsų pagrindinės vertybės. Pradėkite nuo trijų svarbiausių vertybių sąrašo sudarymo. Čia nėra neteisingų atsakymų. Keletas pavyzdžių: saugumas, malonumai, pripažinimas, įvairovė, šeima,  sveikata, vaikai, namai, nuotykiai, tobulėjimas, laisvė.

Štai keletas priemonių, padedančių susiaurinti sąrašą:

– Tuo metu, kai buvau labai laiminga/-as ir (arba) tikrai jaučiausi savimi, [ši vertybė] tikrai buvo.

– Jei priimčiau sprendimą, dėl kurio turėčiau išeiti iš savo komforto zonos arba turėti mažiau pinigų, dėl [šios vertybės] būtų verta.

– Jei mano draugai ir šeima apibūdintų, kas man iš tiesų svarbu, norėčiau, kad ten būtų [ši vertybė].

Tikiuosi, turite bent kelis atsakymus.

 

  1. Sudarykite savo vertybių ir pinigų tikslų žemėlapį

Toliau reikia išsiaiškinti, kaip jūsų vertybės siejasi su finansiniais tikslais.

Užsirašykite savo trumpalaikius ir ilgalaikius finansinius tikslus. Tai gali būti, pavyzdžiui, santaupų rezervo sukūrimas, skolų grąžinimas, vaikų studijos, būsto įsigijimas, studijos, pensija, finansinė laisvė.

Prie kiekvieno tikslo parašykite, kaip jis susijęs su jūsų svarbiausiomis vertybėmis arba kokius su vertybėmis susijusius dalykus galėtumėte daryti dažniau, jei jį pasiektumėte.

Pavyzdžiui, jei jums svarbiausias yra saugumas, ramybė, tai puikiai dera su tikslu – santaupų rezervo didinimas.

Jei jums svarbiausia laisvė, nemėgstate savęs varžyti, pagalvokite ar darote žingsnius kad tą laisvę susikurti ir ateityje, kai norėsite būti nepriklausomas nuo pajamų.

 

  1. Pasinaudokite savo vertybėmis, kad priimtumėte prasmingus sprendimus

Jei vertinate saugumą, bet neturite finansinės pagalvės,  kai kitą kartą planuosite stambesnes išlaidas, pasvarstykite kas jums svarbiau ar ta išlaida ar padidėjęs finansinis rezervas – saugumas.

Jei vertinate laisvę ir norite gyventi laisvai ir ateityje, galbūt daugiau vertėtų skirti reikšmingesnes sumas investavimui ir savo finansinės laisvės portfelio auginimui ir sumažinti išlaidas pavyzdžiui, valgymo ne namie ar rūbų, o gal kelionių.

Tai nereiškia, kad jūs pilnai turite atsisakyti tam tikrų išlaidų. Tiesiog susimastyti, ar nėra būdų kaip tas išlaidas optimizuoti. Pavyzdžiui, jei per metus išleidžiate  4000 eur kelionėms, ar tikrai kiekvienas išleistas  1000 eur buvo vertas? Gal yra kitų būdų patenkinti nuotykių ir įvairovės poreikį, o sutaupytus pingus nukreipti svarbesniam tikslui?

Jei jums svarbus pripažinimas ir statusas, paanalizuokite kaip šiai dienai patenkinate savo šį poreikį – daiktais, apranga, aksesuarais, prabangiais namais ar automobiliu. Pasverkite ar ne per brangiai kainuoja jums šio poreikio tenkinimas ir ar nerastumėt kitų būdų kaip tai pelnyti finansiškai mažesniais kaštais, pavyzdžiui, pasiekimais darbe ar sporte.

 

  1. Kasdien praktikuokite pinigų įsisąmoninimą

Savo pagrindines vertybes taip pat galite panaudoti priimdami sąmoningesnius sprendimus kasdieniame gyvenime. Pavyzdžiui, tarkime, norite užsisakyti gardžią latte iš mėgstamos vietinės kavinės.

Ar kavos gėrimas kavinėje atitinka jūsų vertybę – „rūpinimąsi savimi“? Ar kavos gėrimas kartu su draugu susijęs su jūsų vertybe „kurti prasmingus ryšius su žmonėmis“?

Ar kofeinas padidina jūsų produktyvumą, suteikdamas jums energijos darbe, kur jums svarbūs rezultatai?

Tai gali skambėti kaip didelis savęs tyrinėjimas dėl puodelio kavos. Tačiau praktikuojant tokį sąmoningumą jis taps natūralesnis. Ir galbūt net pastebėsite, kad kartais  sau pasakytas “NE” teikia tokį pat pasitenkinimą kaip ir “TAIP”.

Užuot sakę sau, kam galite išleisti  ir kam privalote taupyti pinigus, pasakykite sau, kodėl darote tam tikrus sprendimus. Finansinius sprendimus darysite visą gyvenimą – ir sunkiais laikais, kai reikės mažinti išlaidas, ir geresniais laikais, kai reikės rinktis tarp kelių tikslų ir prioritetų. Kai tiksliai žinote, kodėl ką nors darote, ir galite tai lengvai susieti su tuo, kas jums iš tikrųjų svarbu, tuomet išlaidas leidžiate tikslingai ir net sunkūs sprendimai bus lengvesni ir prasmingesni.

nemokami finansų ir investavimo patarimai

Prisiregistruok ir gauk naujienas bei naudingą turinį

AČIŪ!
PATIKRINKITE SAVO EL.PAŠTĄ!

AČIū!
Patikrinkite savo el.paštą!